Ideološka podstat vladavine prava - Spruk, Jure (Teorija in praksa, 2021)
Preučevanje ideološke podstati vladavine prava pomeni zavedanje, da to načelo ni zgolj formalizem. Pomeni tudi zavedanje, da je materialni pomen tega načela vezan na temeljne moralnopolitične vrednote, ki so v modernih državah sicer zapisane v ustavnih besedilih, a hkrati so te vrednote del širšega ideološkega okvirja, ki ponazarja politično zasnovo politične skupnosti. Ideologije ne gre opredeljevati kot negativnega bremena nekega političnega prostora, temveč kot nujen pogoj za delovanje in učinkovanje političnega. Določitev načina vladanja je produkt političnega procesa in v tem smislu ima vladavina prava lastno ideološko podstat v klasičnem liberalizmu, ki zgodovinsko izide iz vrednot svobode in formalne enakosti, s katerima ta politična ideologija nastopi proti fevdalizmu in absolutizmu. V imenu teh vrednot nastane načelo vladavine prava kot instrument omejevanja osrednje državne oblasti v moderni državi, kar spodbudi šele skupek političnih razmerij, ki so se nagnila na stran liberalnega meščanstva v politični bitki s fevdalno aristokracijo
Keywords: Ideologija; Ideology; ideološki temelji; Liberalism; Liberalizem; moderna država; Pravna država; Rule of law; vladavina prava