Uvajanje reguliranih pogonov v podzemnih premogovnikih - Edelbaher, Gregor (Ventil (Ljubljana), 2007)
Uporaba reguliranih pogonov je postala z razvojem sodobnih postopkov vodenja izmeničnih elektromotorjev, ki za svoje delovanje ne potrebujejo mehanskega senzorja hitrosti, širše zanimiva tudi na področju podzemnih premogovnikov. Zaradi delovanja v eksplozijsko ogrozenem okolju uporaba komercialno dobavljivih pretvornikov ni možna. Prispevek podaja možna področja in konkreten primer uporabe reguliranega pogona, ki je plod lastnega znanja, v premogovniku Velenje.
Keywords: asinhroni motorji; brezsenzorsko vodenje; premogovniki; regulirani pogoni