Prehod iz vrtca v šolo – izzivi šolske knjižnice v predšolskem obdobju - Pajnik, Tina (Šolska knjižnica, 2024)
V prispevku je predstavljen primer dobre prakse mreženja osnovne šole in vrtca, ki je poimenovan Prehod iz vrtca v šolo. Projekt poteka v obliki mreženja, in sicer v obliki kolegialnih hospitacij in knjižničnih ur v vrtcu z namenom spoznavanja bralnih navad bodočih prvošolcev. Razvojne značilnosti predšolskih otrok in specifike predbralnega obdobja zahtevajo timsko sodelovanje vzgojiteljice in šolske knjižničarke od faze načrtovanja pa do evalvacije dela. Po izvedbi knjižničnih dejavnosti v vrtcu so otroci obiskali šolsko knjižnico v sosednji šoli ter dobili vpogled v šolske prostore in dejavnosti. Prispevek predstavlja teoretična izhodišča predbralnega obdobja in praktični del, od načrtovanja do izvedbe. V zaključku so povzete ugotovitve, ki bodo pomagale pri načrtovanju za naslednje šolsko leto.
Keywords: predbralne veščine; predbralno obdobje; predšolsko obdobje; šolska knjižnica