Neporušne preiskave reaktorske tlačne posode v jedrski elektrarni Krško - Vojvodič-Tuma, Jelena (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Opisane so neporušne preiskave, uporabljene pri pregledu reaktorske posode v jedrski elektrarni Krško. Reaktorsko posodo tlačnovodnega jedrskega reaktorja smo preizkušali z neporušnimi metodami z notranje strani. Zvarjene spoje reaktorske posode smo pregledovali z daljinsko vodenim sistemom s specialnimi ultrazvočnimi glavami. Vizualni pregled notranjosti reaktorske posode smo opravili s tremi podvodnimi TV-kamerami s pripadajočo opremo za zapisovanje pregleda. Neporušna metoda z vrtinčnimi tokovi je bila uporabljena za kontrolo zvara med reaktorsko glavo in penetracijo.
Keywords: Nuklearna elektrarna Krško; reaktorska posoda; vzdrževanje; neporušitvene preiskave; materiali; zvarni spoji; ultrazvočna preiskava materiala