Upad gibalne učinkovitosti in naraščanje debelosti slovenskih otrok po epidemiji COVID-19 - Starc, Gregor (Šport (Ljubljana), 2021)
Med ukrepi slovenske vlade za zajezitev širjenja okužb med epidemijo COVID-19, razglašeno 12. marca 2020, so bili tudi zaprtje šol in izvajanje pouka na daljavo, prepoved organizirane športne vadbe, prepoved uporabe igrišč in združevanja na javnih prostorih. Po preklicu epidemije se je sredi maja 2020 del učencev postopno lahko vrnil v šolske klopi. Zaradi zaprtja šol te v aprilu in maju niso mogle izvesti redne spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok SLOfit-športnovzgojni karton, je pa več kot 100 osnovnih šol meritve izvedlo konec maja in junija, nekatere pa še septembra 2020. Ugotavljamo, da je v tem obdobju prišlo, glede na predhodna leta, do največjega upada gibalne učinkovitosti slovenskih otrok (pri fantih za 14 %, pri dekletih pa za 13 %), največjega zmanjšanja deleža visoko gibalno učinkovitih otrok v slovenski populaciji (pri več kot 2/3 otrok) in največjega porasta deleža otrok z debelostjo (za 25 %) v zgodovini spremljave. Predlogi stroke za omejevanje škode, ki jo je oziroma jo bo še pustila epidemija na mladih generacijah, so usmerjeni v pripravo zakonskih podlag za večjo količino ur športa in njihovo bolj kakovostno izvedbo v šoli, gibalno dejavno poučevanje pri vseh predmetih, predvsem na prostem, ponovno vpeljavo intervencijskega programa Zdrav življenjski slog, posebej pa bo treba obravnavati otroke z debelostjo.
Keywords: children; consequences; epidemic; epidemije; gibalna učinkovitost; measures; mladina; otroci; physical efficiency; posledice; schooling; SLOfit; sport; šolanje; šport; ukrepi; youth