Probing ion dynamics in a clay-water system with dielectric spectroscopy - Samec, Marko (Acta geotechnica Slovenica, 2007)
V delu je predstavljena karakterizacija mešanic gline in vode na podlagi dielektrične spektroskopije in analiza pridobljenih spektrov. Predlagan je teoretičen model dinamike ionov, ki poleg gibanja ionov v porah elektrolita vključuje tudi njihovo ujetost na površinah mineralov. Časovne konstante, ki določajo dinamiko teh pojavov, so povezane z fizikalnimi lastnostmi snovi. Mikroskopsko gibanje ionov v kompleksnem okolju mešanice gline in vode lahko opišemo z dinamiko delcev, ki vodi do subdifuznega obnašanja.
Keywords: dielektrična spektroskopija; dinamika fluidov; glina; porozna snov; prevodnost; tok tekočin