Detrianonizacija madžarskega jezika - Kolláth, Anna (Jezik in slovstvo, 2006)
Madžarščina je po eni strani vitalen evropski jezik in državni jezik Madžarske; po drugi strani pa petina govorcev madžarščine živi v manjšinskem položaju. Proces t. i. detrianonizacije madžarskega jezika, ki ga sestavljajo različni konkretni jezikoslovni projekti, ima za cilj dvig prestiža madžarščine kot manjšinskega jezika, hkrati pa je s svojimi predpostavkami in rešitvami poučen tudi za druge evropske jezike v podobnem položaju.
Keywords: detrianonizacija; evropski jeziki; Hungarian; linguistics; lingvistika; madžarščina; manjšinski jeziki; projekti