Slovenian music in the first decade after the Second Warld War - in search of socialist realism - Pompe, Gregor (Muzikološki zbornik, 2018)
Po drugi svetovni vojni je Slovenija postala del socialistične Jugoslavije, ki je po vzoru Sovjetske zveze umetnost nadzorovala iz ideološke perspektive. Obstoječe študije o vplivih novega družnega sistema na slovensko glasbo niso odkrile nobenih razločnih in odkritih političnih posegov v glasbeno življenje, zato se je smiselno vprašati, ali je mogoče takšne vplive prepoznati v skladateljskih delih, nastalih v prvem desetletju po koncu druge svetovne vojne. Izkaže se, da so bile zahteve in rešitive precej ambivalentne in arbitrarne; nekateri skladatelji, predvsem tisti, ki so nadaljevali s tradicionalnim glasbenim izrazom, niso prilagajali svojih estetskih postulatov, medtem ko lahko slogovne spremembe opazimo predvsem pri tistih skladateljih, ki so se novi glasbi zapisali pred vojno.
Keywords: 20.st.; slovenska glasba; socialistični realizem