Od "pasjega" plavanja do kravla - Zupan, Luka (Šport (Ljubljana), 2018)
V Zasavju pri začetnem učenju plavanja že vrsto let izhajamo iz gibanj, ki so otrokom znana in enostavna. Ta pristop temelji na tem, da se učencem do neke mere (na podlagi njihovih predhodnih izkušenj in znanj) dopušča izbiro načina plavanja, ki se ga bodo naučili najprej. Pri poučevanju uporabljamo tudi plovec, ki ga s trakom okoli pasu učencu pritrdimo na hrbet. Z varnim pripomočkom - plovcem učence naučimo bodisi "pasjega" bodisi "žabjega" plavanja, ki ju nadalje postopoma nadgrajujemo v kravl in v prsno.
Keywords: plavalne tehnike; plavalni pripomočki; plavanje; učenje plavanja