Representation in crisis and redefined citizenship in the aftermath of the 2012 Maribor protests - Toplak, Cirila (Teorija in praksa, 2017)
Znanstveni članek povzema bistvena dejstva in analizira posledice protestov v obdobju 2012-2013, še prav posebej tistih v Mariboru, s ciljem utemeljitve akutne krize predstavništva kot poglavitnega razloga za javno nezadovoljstvo, ki ga je ekonomska kriza, sicer opredeljena kot ključni kontekst protestov, samo še bolj izpostavila. Kljub ponovni vzpostavitvi neoliberalnega stanja depolitizacije po protestih zaznane inovativne oblike direktne akcije omogočajo redefinicijo postdemokratičnega državljanstva. Metodologija, uporabljena za pripravo članka, zajema deskriptivno in kritično analitično metodo, deloma pa tudi metodo militantnega (aktivističnega) raziskovanja, ki povezuje znanstveno raziskovanje z državljanskim političnim aktivizmom.
Keywords: državljanstvo; kriza predstavništva; Maribor; Political representation; Politično predstavništvo; protesti; Slovenia; Slovenija