Šavrinka, Šavrini in Šavrinija v etnografiji in literaturi - Ledinek Lozej, Špela (Slavistična revija, 2012)
Prispevek temelji na etnografski terenski raziskavi delovnih migracij v Istri ter na analizi izbranih literarnih prispevkov, ki neposredno ali posredno interpretirajo Šavrinke, Šavrine in Šavrinijo ter so imeli ključno vlogo pri šavrinizaciji severnoistrskega podeželja. Današnje razumevanje Šavrinije namreč izhaja iz polpretekle literarne produkcije, osredotočene na istrske preprodajalke z jajci - Šavrinke, etnografski podatki pa razkrivajo odtenke prekrivanja, prepletanja in razhajanja med stvarnimi preprodajalkami in literarnimi upodobitvami Šavrink ter opozarjajo na pomen materialnih okoliščin pri oblikovanju literarnih in regionalnih simbolov.
Keywords: delovne migracije; ethnography; ethnology; etnologija; female labor; Istra; istria; labor migration; literarna geografija; literary geography; slovene literature; slovenska književnost; Šavrini; Šavrinija; šavrinization; Šavrinka; Šavrinke; žensko delo