Parazitoidi listnih uši v Sloveniji in njihov pomen za biotično varstvo rastlin - Kos, Katarina (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2009)
V letih 2006 in 2008 smo ugotavljali zastopanost parazitoidov listnih uši (Aphididae) v Sloveniji. Nabranih in identificiranih je bilo 2173 osebkov parazitoidov. Določili smo 30 vrst parazitoidov listnih uši iz 8 rodov družineBraconidae: Aphidius, Binodoxys, Diaeretiella, Ephedrus, Lysiphlebus, Lipolexis, Monoctonus in Praon. Najštevilčnejše so bile vrste Diaeretiella rapae, Lysiphlebus fabarum in Aphidius matricariae. Parazitoidi so pomemben dejavnik omejevanja številčnosti populacij listnih uši na gojenih in samoniklih rastlinskih vrstah, zato jih po svetu uporabljajo kot biotične agense v varstvu rastlin. V Sloveniji se parazitoidi listnih uši načrtno še neuporabljajo v integrirani pridelavi rastlin, saj je bilo do sedaj znanih in potrjenih le malo vrst parazitoidov. Zaradi manjkajoče zakonodaje do nedavnegapri nas ni bilo mogoče vnašati ali gojiti niti tujerodnih niti domorodnih vrst z namenom biotičnega zatiranja listnih uši. Z našo raziskavo odpiramo možnosti drugačnega, v svetu že uveljavljenega in naravi bolj prijaznega načina varstva rastlin pred temi pomembnimi škodljivci.
Keywords: entomologija; listne uši; paraziti; parazitoidi; Slovenia; Slovenija; varstvo rastlin