Možnosti vzpostavitve duhovne oskrbe v armadi Republike Severne Makedonije - Brožič, Liliana (Edinost in dialog, 2025)
Prispevek obravnava duhovno oskrbo v Armadi Republike Severne Makedonije (ARSM) kot doslej neurejeno, a pomembno področje vojaške organizacije z vidika celostne skrbi za pripadnike oboroženih sil in človekovih pravic. S pomočjo zgodovinske, deskriptivne in analitične metode ter deduktivnega pristopa je predstavljena analiza zgodovinskega razvoja, pravnega okvira in stališč pripadnikov ARSM do duhovne oskrbe. Posebna pozornost je namenjena primerjalni analizi ureditev v Republiki Hrvaški in Republiki Sloveniji, kjer duhovna oskrba že deluje na temelju ustavnih določb in mednarodnih sporazumov. Ugotovitve kažejo, da v Makedoniji obstaja pravna in družbena podlaga za uvedbo vojaške duhovne oskrbe, vendar primanjkuje politične volje in institucionalne pobude.
Keywords: Armada Republike Severne Makedonije; Armed Forces of the Republic of Croatia; Army of the Republic of North Macedonia; duhovna oskrba; military; oborožene sile; Oborožene sile Republike Hrvaške; religion; Slovenian Armed Forces; Slovenska vojska; spiritual care; vera