Ideološka interpelacija v govornih dejanjih - Habjan, Jernej (Teorija in praksa, 2011)
Članek umešča Ducrotovo polifonično teorijo izjavljanja v strukturalistično teorijo označevalca in, v ekstenziji, ideologije. Pokaže, da je Ducrotov projekt, ki izjavljanje konceptualizira kot (re)produkcijo intersubjektivnih razmerij, ne pa kot reprezentacijo, protisloven, kjer bi moral biti dopolnjen: ko Ducrot analizira ironično zanikanje, ponovno vpelje reprezentacijo prav s tem, da jo infinitezimalno nadomešča z dopolnilnimi izjavljalci. To protislovje suspendiramo, če ironično zanikanje interpretiramo kot ekspletivni ne, ki ne označuje ničesar razen subjekt izjavljanja. Izhajajoč iz tovrstnega praznega označevalca, lahko izjavljanje dejansko obravnavamo onkraj reprezentacije in obenem v njegovi institucionalni in s tem ideološki naddoločenosti.
Keywords: Filozofija jezika; Philosophy of language; Ideologija in jezik; Ideology and language; Structuralism; Strukturalizem; ideologija; argumentacija