Influence of geometric parameters of a pin joint of a carbon/epoxy composite plate on its load capacity - Krystek, Jan (Materiali in tehnologije, 2014)
Preiskovan je bil vpliv geometrijskih parametrov kompozitnega zatičnega spoja na njegovo nosilnost. Numerična simulacija zatičnega spoja je bila izvršena z uporabo metode končnih elementov na Abaqusu. Uporabljen je bil model materiala z nelinearno odvisnostjo strižna napetost - raztezek. V tej simulaciji je bil uporabljen model postopnega popuščanja. Numerični model je bil ocenjen s primerjavo eksperimentalnih in numeričnih rezultatov. Vedenje zatičnega spoja je bilo nato preiskano z uporabo kalibriranega FE-modela.
Keywords: zatič; spoji; kompoziti; metoda končnih elementov; finite element method; nosilnost; raztezek