Prvo jugoslovansko leto Slovencev - gospodarski ukrepi, razhajanja in negotovosti - Lazarević, Žarko (Studia Historica Slovenica, 2021)
Razprava obravnava gospodarsko dogajanje v letu 1919, v prvem letu obdobja med obema vojnama in prvem jugoslovanskem letu. To leto je v marsičem določalo bivanje Slovencev. V primeru Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki je predmet analize, je bilo to leto kompleksno zaradi različnih dinamik ter globine in ravni proces. Na eni strani je nastopil prelom, nekdanje države ni bilo več. Hkrati pa je bila habsburška monarhija še kako živa v konceptih regulacije vsakdanjega zasebnega, družbenega in gospodarskega življenja. Te procese avtor analizira na primeru osemurnega delavnika, agrarne reforme, nostrifikacij, vojnih posojil, valutne reforme in podjetniških praks v letu 1919.
Keywords: 1919; agrarian reform; agrarna reforma; Avstro-Ogrska; currency reform; economy; ekonomske reforme; gospodarstvo; Habsburg monarchy; Kraljevina SHS; Slovenci; Slovenia; transition; vojna posojila; war loans; Yugoslavia