Analysis of legal powers of municipal wardens they possess to ensure safety at the local level - Tičar, Bojan (Varstvoslovje, 2021)
Namen prispevka: Prispevek je namenjen predvsem študentom in drugim strokovnjakom Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, da se seznanijo s slovensko pravno ureditvijo na področju kazenskega pravosodja in varstvoslovja. V prispevku so predstavljena varnostna pooblastila občinskih redarjev z vidika veljavnega slovenskega pravnega reda. Bralec se lahko seznani, kako slovenski pravni red na lokalni ravni deluje, kateri splošni pravni akti so podlaga za ukrepanje občinskih redarjev in kakšna so pravna pravila uporabe le-teh. Metode: Prispevek je pregledne narave in temelji na gramatikalni in dogmatični razlagi veljavnih pravnih predpisov in izbranih odločb Ustavnega sodišča RS ter na analitični metodi (de lege lata) pregleda slovenske ureditve na naslovnem področju. Od pravnih metod avtor uporabi tudi sintetično metodo primerjave ureditve iz osnovnega zakona »ZORed« (2006) in prikazom glavnih sprememb v »ZORed-A« (2017). Ugotovitve: V prispevku so na pregledni način prikazani ukrepi, ki jih občinski redarji lahko uporabijo za zagotavljanje lokalne varnosti. Avtor sproti navaja pregled relevantne znanstvene in strokovne literature ter polemizira s stališči drugih vidnih slovenskih avtorjev, ki se z naslovnim področjem pravnih pooblastil občinskih redarjev ukvarjajo. Pri tem navaja predvsem dela avtorjev, kot so Meško, Žaberl, Dvojmoč, Lavtar, Kečanović, Gostič, Brezovnik, Grafenauer in Flander. Omejitve/uporabnost: Pogled pravnih opredelitev pooblastil občinskih redarjev zaradi omejene dolžine prispevka zajema bistvo razdelanih pravnih institutov. Avtor skuša slovenskemu ali tujemu bralcu pravno zapletene pojme slovenskega pravnega sistema včasih približati tudi na poljudni način, saj bodo bralci tako s pravnega področja kot tudi s področja varstvoslovja. Praktična uporabnost: Prispevek je praktično uporaben za domače in tuje strokovnjake, ki se želijo seznaniti s slovenskim sistemom pravne ureditve lokalne varnosti. Opredelitve pojmov so korektne in sodobne, zato prispevajo k večanju znanja na tem področju. Prispevek prinaša dodatni pregled pojmov, ki širijo razumevanje pravnega kategorialnega aparata na področju lokalne varnosti. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek je pregledne narave, zato je njegova izvirnost omejena. Avtor namreč ne postavlja znanstvenih spoznanj na novo, temveč na pravno-analitični način z znanstveno metodo povzema in opredeljuje tisto, kar je že znano. Izvirna vrednost prispevka je v tem, da avtor pravne in represivne ukrepe občinskih redarjev postavi v berljiv in lahko razumljiv kontekst, da si jih bo bralec zapomnil. Definicije pojmov, prikazanih v članku, so uporabne in bodo marsikateremu bralcu prišle prav pri nadaljnjem študiju ali raziskovanju.
Keywords: local safety and security; lokalna varnost; measures and powers of municipal wardens; municipal and inter-municipal warden services; občinsko in medobčinsko redarstvo; pravica do varnosti; right to security; Slovenian administrative law; slovensko upravno pravo; ukrepi in pooblastila občinskih redarjev