Anatomija bolečine - kaj pravi medicinska antropologija - Šimenc, Jana (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2008)
Bolezni in bolečine so vsakodnevni spremljevalci naših življenj, ki zaradi skrivnostnosti pojavljanja in manifestiranja izzivajo številne znanosti, saj le ena (npr. biomedicina) dostikrat ne ponudi jasnih in natančnih odgovorov, ki jih ljudje pričakujemo. To so spolzka tla ne vedno jasnih/ali pojasnjenih vzrokov, ki stalno izzivajo razmisleke o nezadostnih zastavljenih kriterijih in vzpostavljenih dualizmih. Slednji človeka postavljajo v preozke okvire, ki jih hitro preraste že ena sama nepojasnjena bolečina. Članek je bolj tehnične narave in obravnava medicinskoantropološki pogled na razmerja med dušo in telesom, med patološkim in normalnim. Nadalje obravnava raziskovalne in metodološke perspektive te antropološke discipline ter njen prispevek pri obravnavanju bolečine.
Keywords: ethnology; etnologija; medicinska antropologija; bolezen; telo; bolečina