Novi UDK vrstilci za teologijo in verstva - Kovač, Tatjana (Knjižnica, 2005)
Prispevek prikazuje novo razporeditev UDK skupine za teologijo in verstva, ki je bila revidirana leta 2000. UDK skupina 2 je bila preurejena vsebinsko in oblikovno. Vsebinsko so verstva zdaj uravnoteženo zajeta. Vsa verstva imajo enak položaj in so razporejena zgodovinsko in tako, da si najbližja verstva sledijo v zaporedju. Oblikovno so novost posebni privesni vrstilci, ki so osnovani po principu faset. Te so jasno definirane in dajejo vsem vrstilcem skupen vidik ali lastnost. Z novo ureditvijo imajo "stari" vrstilci drug pomen. Veliko število zastopanih vestev pa prinaša zajetno besedišče. Oboje je lahko vir težav tako za iskalca kot za urejevalca, klasifikatorja. Zato je pozornost prispevka namenjena prav možnim rešitvam. Nova razporeditev, urejena fasetno, pa kaže veliko prilagodljivost različnim verskim vsebinam in možnost za gradnjo sestavljenih vrstilcev za vsa verstva.
Keywords: klasifikacija; univerzalna decimalna klasifikacija; theology; teologija; verstva; terminologija; terminology