Challenges for men, providing informal care for people with dementia - Frelih, Mojca (Teorija in praksa, 2019)
Članek osvetljuje oskrbo, ki jo izvajajo moški za svoje partnerke ali starše z demenco, in glavne izzive, s katerimi se soočajo v procesu oskrbe. Z van Gennepovim modelom rituala prehoda, ki razlikuje med tremi fazami prehoda posameznika v novo družbeno vlogo (separacija/ločitev; liminalnost/prehod; ponovna integracija/povezava), avtorica analizira šest individualnih intervjujev z neformalnimi oskrbovalci, v katerih razbira izkušnje in spremembe, ki jih prinesejo skrbstvene odgovornosti v vsakdanje življenje neformalnih oskrbovalcev in prilagoditev potrebam ljudi z demenco. Ugotovitve analize, kako se moški soočajo s feminizirano prakso oskrbe, pokažejo potenciale za spreminjanje tradicionalnega pripisovanja oskrbe ženskam ter tudi specifične potrebe moških oskrbovalcev, kot so spolno specifična podpora javnih služb, boljša komunikacija z zdravstvenim osebjem in čustvena podpora.
Keywords: Caregivers; Demenca; Dementia; Men; model rituala prehoda; Moški; neformalna oskrba; Negovalci; oskrba (nega)