Upgrading of gamma cameras for developing countries - Fidler, Valentin (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Naredili smo nadgradnjo analognih kamer gama s sistemom osebnega računalnika. Raziskovalni projekt sta finansirala Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) in Ministrstvo za znanost in tehnologijo republike Slovenije. Projekt predstavljamo od izhodiščnih razvojnih zahtev do končnega sistema. Pri izgradnji zajemalnega vezja ter programske opreme za zajemanje in obdelavo kliničnih preiskav v nuklearni medicini je sodelovalo več nacionalnih raziskovalnih skupin (iz Kitajske, Indije, Kube ter Slovenije). Zaključki. Kot najstabilnejši zajemalni sistem mnogih testov na mednarodnih delavnicah in na univerzitetnih klinikah se je izkazal slovensko-angleški PIP-GAMA-PF. IAEA ga je tudi najštevilčneje dodeljevala kot tehnično pomoč državam v razvoju. V okviru projekta smo pomagali 52 državam s preko 300 kamergama. Slovenski GAMMA-PF vsebuje izjemno stabilno rešitev za zajemanje, obdelavo preiskav s celostnim kliničnim paketom, dokumentiranjem, arhiviranjemin komuniciranjem po mrežah (MS Network, NT server, itd).
Keywords: diagnostika; projekti