Occupational health in Slovenia - Kovačič, Helena (Teorija in praksa, 2023)
Članek razpravlja o sistemskih vprašanjih glede podatkov o varnosti in zdravju pri delu (VZD) in pri tem upošteva pristop na dveh nivojih. Na ravni posameznikov analiziramo pojavnost primerov na področju VZD, ki prikazuje zdravstveno stanje zaposlenih v Sloveniji. Na operativni ravni analiziramo podatke o upravljanju sistema VZD in prikažemo sistem spremljanja VZD. Naša analiza pokaže, da v Sloveniji podatki o zdravju delovne populacije temeljijo na odločitvah delodajalcev – namesto na zdravnikih medicine dela, ki spremljajo zdravstveno stanje delavcev. Sistem VZD zasleduje zadoščanje normativnih zahtev namesto rednega spremljanja aktivnosti VZD. Članek predlaga sprejetje sistemskih ukrepov, ki bi povezali ločene akterje na področju VZD in medicino dela znova integrirali v zdravstveni sistem.
Keywords: Medicina dela; Nesreče pri delu; Poklicne bolezni; Varstvo pri delu; Zdravje in varnost pri delu