Športna vzgoja v gimnaziji danes - Beranič, Lovro (Šport (Ljubljana), 2019)
Tržna logika sodobne družbe se prenaša tudi na področje učno-vzgojnega procesa današnje gimnazije. V Sloveniji potrebujemo novo doktrino športne vzgoje na gimnazijah, katerih sestavni del so tudi teoretična znanja, ki bi naj bila tudi izbirni predmet na splošni maturi. Tak celosten in antropološko naravnan model športne vzgoje, kjer gre za uravnoteženo izvajanje praktičnih športnih vsebin in posredovanje teoretičnega športnega znanja, postavlja v ospredju ideal harmonično razvite osebnosti mladostnika. V ta namen potrebujemo v Sloveniji tehnološko sodobno opremljene šolske športne dvorane in zunanje športne objekte.
Keywords: adolescents; gibalna znanja; gimnazije; gymnasium; mladostniki; motor skills; otroci; sport; sports education; šport; športna vzgoja; teoretična znanja; theoretical knowledge