Razumevanje navodil za velikost raztega pri vadbi gibljivosti - Dolenec, Aleš (Šport (Ljubljana), 2019)
Pri vadbi gibljivosti s statično in PNF metodo se uporabljajo tri temeljne velikosti raztega, ki se ločijo glede na to, kakšno napetost in bolečino v mišici povzroči raztezanje. Ker gre pri zaznavanju napetosti in bolečine za subjektivno zaznavanje, je težko oceniti, ali je posameznik upošteval navodila za razteg in kolikšen razteg glede na največji možni razteg je posameznik dejansko naredil. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali različni starostni skupini moškega spola različno dojemata enako navodilo pri razteznih vajah. V raziskavi je sodelovalo 16 merjencev, ki so bili razdeljeni v dve skupini. Osem merjencev je bilo v skupini mlajših (starost 25 +- 2,6 let; velikost 1,79 +- 0,05 m; teža 71,8 +- 7,3 kg) in osem v skupini starejših (starost 36 +- 3,1 let; velikost 1,78 +- 0,07 m; teža 74,8 +- 8,4 kg). Vsi merjenci so se rekreativno ukvarjali s športom. Za test gibljivosti je bil uporabljen predklon sede na klopi, izmerjen je bil kot v kolku. Merjenci so v naključnem vrstnem redu naredili dva dneva testnih meritev. En testni dan so predstavljale meritve osnovnega raztega, drugega pa meritve drastičnega raztega. Rezultati so pokazali, da med starostnima skupinama ni prišlo do razlik v razliki med kotom pri osnovnem in drastičnem raztegu (skupina mlajših M = 7,3; SE = 2,3; skupina starejših M = 4,5; SE = 1,6; t(14) = 1,02; p > 0,05). Na osnovi pričujoče raziskave je možno zaključiti, da se različno stari skupini merjencev ne razlikujeta v razumevanju navodil za izvedbo osnovnega raztega pri vaji predklon sede na klopi.
Keywords: adults; flexibility; gibljivost; man; moški; odrasli; stretching amplitude; training; trening; velikost raztega