Digitalizacija evropskega prostora in sodna praksa Splošnega sodišča EU - Brkan, Maja (Podjetje in delo, 2025)
V zadnjem desetletju se moč v rokah spletnih velikanov, katerih storitve so postale ključni gradnik sodobne družbe, vse bolj centralizira. Njihova družbena, politična in ekonomska moč postavlja mnogokatera vprašanja v zvezi z varstvom temeljnih pravic posameznikov, zagotavljanjem konkurence na digitalnih trgih ter iskanjem ravnotežja med nasprotujočimi si interesi različnih deležnikov. Evropska unija se je na navedene izzive odzvala s sprejetjem svežnja zakonodajnih ukrepov, ki vključuje Akt o digitalnih storitvah in Akt o digitalnih trgih. Ta uvajata pomembne novosti, ki zadevajo predvsem tehnološke velikane, in tako spreminjata pravila igre v digitalnem svetu. Ključno vlogo pri razlagi nove digitalne regulacije in pravil pa bo imelo prav Splošno sodišče EU, pred katerim trenutno potekajo spori med Evropsko komisijo in tehnološkimi velikani.
Keywords: Akt o digitalnih storitvah; Akt o digitalnih trgih; aktualna sodna praksa; competition protection; Digital Markets Act; Digital Services Act; Digitalizacija; digitalization; Elektronsko poslovanje; Evropsko pravo; freedom of expression and access to information; gatekeepers; General Court of the EU; recent case law; Splošno sodišče EU; svoboda govora in dostop do informacij; Umetna inteligenca; varstvo konkurence; very large online platforms and search engines; vratarji; zelo velike spletne platforme in iskalniki