Komuniciranje v turizmu kot samospoznavanje in povezovanje - Mikolič, Vesna (Teorija in praksa, 2020)
V prispevku prek analize Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 in turističnooglaševalskih besedil v navezavi na posvet Slovenščina v javnosti iz leta 1979 ugotavljamo, kakšen je današnji odnos do turizma in turističnega komuniciranja v Sloveniji. Zanimali so nas štirje vidiki: strateška usmerjenost slovenske države na področju turizma, jezik kot del znamčenja, avtentičnost in prepričljivost turističnooglaševalskega diskurza ter jezik kot turistična ponudba. Ugotovitve kažejo, da turizem, ki se skladno z globalnimi turističnimi smernicami razvija v smeri trajnostnega turizma, na eni strani dojemamo kot gonilo celotnega družbenega razvoja, na drugi pa še vedno kot zgolj prostočasno in gospodarsko dejavnost. Obstajajo tudi primeri dobrih praks, kjer ponudniki v komuniciranju izpostavljajo avtentičnost in prepričljivost sporočanja, ki ju dosegajo z ozaveščeno rabo jezika in posameznih jezikovnih sredstev
Keywords: blagovne znamke; branding; jezikovna zavest; jezikovne prakse; language awareness; language of tourism; poslovni jezik; raba jezika; raba jezika v turizmu; tourism; tourism advertising; tourism discourse; tourism studies; turistični diskurz; turizem; znamčenje