The case-orientedness of qualitative comparative analysis (QCA) - Rihoux, Benoît (Teorija in praksa, 2015)
Članek prikaže pregled razvoja kvalitativne primerjalne analize (QCA) od njenih začetkov leta 1987 do aktualnih dosežkov. Njen razvoj analiziramo z vidika ključnega vodila te metode, in sicer z vidika usmerjenosti k primerom. Uvodoma preučimo konceptualno podstat QCA ter konceptualne spremembe skozi zadnja tri desetletja njene uporabe. Osredotočimo se predvsem na napredek pri metodi, ki obravnava njeno jedro "usmerjenost k primerom". Prikažemo, da je to bilo in je še vedno pomembno vodilo razvoja kvalitativne primerjalne metode kot raziskovalnega pristopa in kot tehnike. V nadaljevanju obravnavamo konkretne korake praktične aplikacije QCA in njenih operacij ter demonstriramo, da je v prav vsakem koraku QCA postopka zaznati potencialni dialog s posameznimi primeri, pa naj bodo opredeljeni na makro-, mezo- ali mikroravni. V zadnjem delu pregledamo trenutno prakso uporabe te metode, ki kaže na razkorak med možnim poglobljenim (predvsem v etnografskem smislu) delom, usmerjenim k primerom v aplikacijah QCA, in konceptualno usmerjenostjo k primerom v QCA. Predlagamo nekaj razvojnih smeri, ki vodijo k bolj podrobni in poglobljeni usmerjenosti k primerom v delu s QCA.
Keywords: Comparative analysis; Kvalitativna analiza; Primerjalna analiza; primerjalne metode; Qualitative analysis