Astronomical references in Chaucer - Kennedy, Victor (ELOPE (Ljubljana), 2005)
Eden izmed problemov študija angleške književnosti je njegova introspektivna usmerjenost v raziskovanje metafikcije in metakritike, ki je posledica drobljenja stroke na specializirane in področne interese. V osnovi namreč književnost nujno govori o nečem. Thackeray trdi, da je njegov predmet človeška narava, toda ta je odvisna od medsebojnosti človeškosti in narave. Prispevek se dotika nekaterih vprašanj povezanosti človeškega vedenja, institucij in narave ter predstavi primer meddiscipinarne, zgodovinske obravnave znanega, a večini bralcev nedoumljivega srednjeveškega besedila Geoffreyja Chaucherja z naslovom Treatise on the Astrolabe. Avtor sklene svoje razmišljanje s tremi priporočili: upoštevaj zgodovino, glej čez meje akademskih polj in uporabljaj praktične pa tudi teoretske metode učenja.
Keywords: angleška književnost; astrolab; astrologija; astronomija; Chaucer, Geoffrey; srednjeveška književnost