Cankar in Nietzsche - Kos, Matevž (Primerjalna književnost, 2001)
Razprava obravnava Cankarjeva literarna besedila (Erotika, Knjiga za lahkomiselne ljudi, Kralj na Betajnovi, Kurent) in nekatere njegove izjave, ob katerih je moč razpravljati o izrazitejših odmevih Nietzschejeve filozofije oziroma o ničejanstvu kot kompleksnem sestavu ideološko kulturnih in idejno estetskih prvin.
Keywords: Cankar, Ivan, 1876-1918; literarne študije; nemška filozofija; ničejanstvo; Nietzsche, Friedrich, 1844-1900; Slovene literature; slovenska književnost