Spreminjajoča se vloga mest in centralne države pri oblikovanju nacionalnih sektorskih politik - Mandič, Srna (Teorija in praksa, 1998)
Povzetek. Članek obravnava novosti v oblikovanju sektorskih politik v razvitih družbah, kot so širitev kroga akterjev ter nove oblike sodelovanja med njimi, pri tem pa se osredotoča na vlogo lokalnih in centralnih vlad. Podaja pregled tradicionalne in sodobnejše delitve vlog in pristojnosti med njima ter povzema ključne argumente glede prednosti in šibkosti decentralizacije na konkretnem primeru sektorske politike - stanovanjske. Predstavi tudi rezultate empirične raziskave o današnji vlogi in vplivu lokalne ravni, konkretno Mestne občine Ljubljana pri oblikovanju nacionalne stanovanjske politike. Ugotavlja zelo majhen vpliv celo v primerjaviz majhnimi interesnimi skupinami in navaja možne ukrepe za krepitev njene vloge nasproti centralni ravni.
Keywords: notranja politika; policy analiza; stanovanjska politika; omrežja