Application of the Mamdani Fuzzy Inference System to measuring HRM performance in hotel companies - Dropulić Ružić, Marinela (Teorija in praksa, 2016)
Nova metoda za merjenje učinkovitosti kadrovskega menedžmenta temelji na sistemu mehke logike, ki izhaja iz Mamdanijevega sistema mehke logike in je uporabljena kot orodje za merjenje kazalnikov učinkovitosti kadrovskega menedžmenta v hotelih. S to metodo se izračuna vsako posamezno dejavnost kadrovskega menedžmenta. Izvedli smo raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika med kadroviki ter vključili ekspertno skupino za vzpostavitev meril učinkovitosti kadrovskega menedžmenta. Skozi štiri modele smo vzpostavili funkcije in pravila za vsako kadrovsko dejavnost in s tem pripravili podlago za merjenje učinkovitosti kadrovske funkcije v srednje velikih hotelih.
Keywords: Effectiveness; efficiency; Kadrovska politika; kadrovski management; Measurement; Merjenje; Personnel management; Učinkovitost