Evropsko povezovanje interesnih skupin in javne politike v Sloveniji - Fink-Hafner, Danica (Teorija in praksa, 2000)
Prispevek se osredotoča na enega od številnih vidikov evropeizacije politik v državah vzhodne in srednje Evrope, in sicer na vlogo interesnih skupin v procesu (pre)oblikovanja nacionalnih politik pod vplivom akterjev iz Evropske unje in procesov evropskega povezovanja. Na primeru Slovenije preverjamo hipotezo, da se civilna družba držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji, ki se povezuje prek nacionalnih meja, razvija v pomemben dejavnik spreminjanja procesov oblikovanja politik in tudi vsebine politik v državah kandidatkah. Izsledki naše raziskave potrjujejo, da evropske interesne skupine (Evro-skupine in slovenskim interesnim skupinam sorodne skupine iz držav članic EU) pomembno vplivajo na evropeizacijo slovenske politike s tem, ko krepijo slovenske interesne skupine v fazi postavljanja zadev na domači institucionalni dnevni red, pri vključevanju interesnih skupin v vse druge ključne faze oblikovanja in izvajanja politik ter s prenašanjem svojega znanja, ekspertiz in izkušenj na slovenske interesne skupine.
Keywords: mednarodni politični odnosi; interesne skupine; European Union; Evropska unija; Slovenia; Slovenija; članstvo; večnacionalna država; politično upravljanje; politični interesi