Riding the glass escalator to the principal's office - Cognard-Black, Andrew J. (Teorija in praksa, 2012)
Ta študija proučuje vpliv spolne strukture delovnih mest na moške, ki opravljajo "žensko delo". Uporabil sem podatke o 5.734 ameriških učiteljih in opravil multinomialno logistično regresijsko analizo, da bi preveril hipotezo glede verjetnosti, da bi moški ali ženske zapustili učiteljski poklic in napredovali na vodilne položaje. Rezultati analiz ne potrjujejo predpostavke Rosabeth M. Kanter o simbolično prisotnih ("tokens") v primeru maloštevilnih moških, ki učijo v osnovnih šolah; namesto slabšega položaja rezultati podpirajo predpostavko o "steklenem dvigalu" Christine Williams, ki pravi, da moški uživajo prednostni položaj v prevladujoče ženskih poklicih in so bolj pogosto kot ženske promovirani na vodilne položaje.
Keywords: Delovno mesto; Workplace; Teachers; Učitelji; Spolna struktura (Demografija); Sex distribution (Demography); Job promotion; Napredovanje; United States; Združene države Amerike; delovna mesta; učiteljski poklici; spolna diskriminacija; United States of America; ZDA