New wave science fiction and the exhaustion of the utopian/distopian dialectic - Steble, Janez (ELOPE (Ljubljana), 2011)
Članek raziskuje razvoj utopične in distopične literature v eksperimentalnem in plodnem obdobju Novega vala v znanstveni fantastiki. Žanrska literatura tega obdobja je izrazito poudarjala razkroj realnosti, družbe in identitete preko formalnih literarnih sredstev in čiste vsebine, kar nas lahko brez težav privede do zaključka, da mnoga ZF dela, npr. J. G. Ballardove post-apokaliptične pripovedi, predstavljajo iztrošenje in propad utopične/distopične dialektike. V članku pa so predstavljeni teksti pomembnih avtorjev Novega vala in teoretične osnove, ki predlagajo nasprotno misel, namreč, da so kategorije utopije in distopije do takratnega obdobja dosegle stopnjo preobrazbe, neprecedenčno v zgodovini žanra. Nadalje, prispevek odkriva inherentne lastnosti, ki jih znanstvena fantastika deli z utopično literaturo in nakazuje, da je dialogizem znanstveno fantastičnega romana, še posebej iz obdobja Novega vala, prinesel preporod utopije in ponovno odkril njen potencial.
Keywords: angleška književnost; English literature; entropija; entropy; heterotopia; heterotopija; Postmodernism; postmodernizem; prevrednotenje; science fiction; transvaluation; utopia; utopija; znanstvena fantastika