Ženska kot avtorica in lik v novejši slovenski književnosti - Sturm-Schnabl, Katja (Jezik in slovstvo, 1998)
Ženske avtorice se vse do konca 40. let 19. stoletja niso produktivno vključile v razvoj slovenskega leposlovja. Toda tudi tiste, ki se v začetku 20. stoletja uveljavijo v osrednji literarni reviji Ljubljanski zvon, niso predmet znanstvene analize, temveč zavajajočih ocen (Anton Slodnjak in Lino Legiša v Zgodovini slovenskega slovstva, Slovenska matica, 1956-1971). Kako literarna veda v okviru gender studies odkriva njihovo spregledano tematsko in slogovno bogastvo, je prikazano ob pripovednici in dramski pisateljici Mariji Kmet.
Keywords: Kmet, Marija; Slovene literature; slovenska književnost; ženska književnost; ženske; woman; pisateljice; 19./20. st.; literarne študije