Urbano vas Slovenijo graditi ob postajah javnega prometa - Šarec, Aleš (Urbani izziv, 1998)
Poselitev Slovenije postaja vsebolj razpršena in nesmotrna z vidika javnih interesov in načel trajnostnega razvoja. V prispevku so predstavljena razmišljanja o nadaljni "automobilizaciji" Slovenije, gibanju števila prebivalstva in razmestitev le-tega in ukrepom za racionalizacijo poselitvene strukture ter gibanja. Kot ukrepi za reševanja nastalih razmer se ponujajo uvedba optimalnih poselitvenih vzorcev in javnega potniškega prometa. Razmišljanja so ilustrirana s primeri iz domače in tuje prakse.
Keywords: naselja; poselitev; promet; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; spatial planning; urbanism; urbanizem