Bronastodobni jezičastoročajni srpi z Y-ornamentom - Pavlin, Primož (Arheološki vestnik, 1997)
Pod delovnim naslovom avtor obravnava bronastodobne jezičastoročajne srpe, za katere je značilno v obliki črke Y oblikovano srednje ročajno rebro. Osnovna različica, različica a, ima tri ročajna rebra. Srednje ročajno rebro se pri izrastku razcepi v obliki črke Y; en krak se zlije s hrbtnim rebrom, drugi pa z notranjim, ki tekoče preide v bolj ali manj izrazito rezilno rebro. Srpi različice a so uliti na dva načina; pri prvem je točka ulivanja na izrastku, pri drugem pa na hrbtnem rebru. V uporabi so bili večinoma v drugi žarnogrobiščni stopnji, posamezni primerki pa še v tretji. Razprostranjeni so v Transdanubiji, vzhodni Sloveniji, Hrvaškem Zagorju, Međimurju, Slavoniji, Sremu, severozahodni Bosni in severni Srbiji. Nekoliko oddaljena sta primerka z Gradiščanskega in Spodnje Avstrije, zelo oddaljen pa je srp iz Romunije (str. 4). V dodatku je obravnavanih še 22 srpov, ki se v podrobnostih razlikujejo od različice a in so razdeljeni v nadaljnjih 14 različic - od b do o (sl. 1: b-o).
Keywords: archaeology; arheologija; arheološke najdbe; bronasta doba; orodje