Dokončnost mednarodnih investicijskih arbitražnih odločb - Sancin, Vasilka (Podjetje in delo, 2014)
Prispevek se ukvarja z vprašanjem dokončnosti odločb arbitražnih tribunalov v investicijskih sporih, s posebnim poudarkom na arbitražah med investitorjem in državo pred Mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov (ICSID). Te naj bi bile namreč "avtomatično" izvršljive, če gre za odločbe o denarnih obveznostih, kot da bi šlo za prav-nomočne sodbe domačih sodišč. Natančen pregled relevantnih določb Konvencije ICSID pa pokaže, da so mogoče tudi drugačne razlage, ki glede na končni učinek niso nepomembne in zato zaslužijo posebno obravnavo.
Keywords: arbitraža; arbitražna sodišča; arbitražne odločbe