Estetika fragmenta kot ključ za razumevanje Schumannove Hausmusik - Bogunović Hočevar, Katarina (Muzikološki zbornik, 2007)
Schumannova glasba - predvsem tista, ki je nastala nekako do leta 1840 - velja danes za paradigmo romantične glasbene umetnosti. Skladateljevo navdušenje nad sočasno romantično literaturo ni ostalo zgolj na ravni recepcije in posameznih literarnih poskusov, temveč je močno zaznamovalo tudi njegovo glasbeno poetiko. Ta pa brez poznavanja estetike (literarnega) fragmenta ostaja zgolj področje številnih interpretativnih vrzeli.
Keywords: estetika fragmenta; klavirska glasba; romantična estetika; samospevi; Schumann, Robert, 1810-1856; Schumann, Robert: Hausmusik