Zahtevnost testnih nalog za ocenjevanje znanja neplavalcev - Moravec, Tadeja (Šport (Ljubljana), 2018)
Z raziskavo smo želeli ugotoviti, ali se vrstni red testnih nalog, s katerimi smo ocenili znanje in sposobnosti neplavalcev na plavalnem tečaju, dobro ujema z dejansko težavnostjo posameznih nalog. Učence smo testirali s sedmimi testi, ki so vključevali naloge prilagajanja na vodo in plavanja žabe ter prsnega. Vzorec je predstavljalo 39 predšolskih otrok. Uspešnost učencev pri posamezni testni nalogi je pokazala, da si testne naloge niso popolnoma sledile od lažje k težji. Vrstni red testnih nalog, ki so se nanašale na prilagajanje na vodo, se je dobro ujemal z vrstnim redom, ki smo ga pričakovali in po katerem sicer poteka poučevanje. Pričakovano se je "plavanje žabe" izkazalo za lažje od prsnega. Glede na rezultate raziskave lahko zaključimo, da je bil predvidevan vrstni red testnih nalog za ocenjevanje znanja in sposobnosti neplavalcev relativno dobro postavljen glede na dejansko težavnost posameznih nalog. Izjema je le testna naloga drsenja. Izkazala se je za bistveno težjo, kot je bilo predvidevano. Zato predlagamo, da se: znanje drsenja ne postavlja kot nujen pogoj za prehod iz prilagajanja na vodo na učenje plavanja in se spremeni slovenska lestvica ocenjevanja znanja plavanja tako, da se z nalogo drsenja preverja znanje kasneje pri višjih kvalitetnih ravneh.
Keywords: neplavalci; plavanje; predšolski otroci; prilagajanje na vodo; prsno plavanje; šport; testiranje; začetniki