Luhmann's theory of education - Kolenc, Janez (Šolsko polje, 2012)
Kadar govorimo o vzgoji in izobraževanju, običajno mislimo na mednarodne dejavnosti, ki poskušajo razviti sposobnosti (kompetence) posameznika, ki potem vodijo k neke vrste družbenemu delovanju. To izhodišče ima osnovo v naslednjih rezultatih raziskovanja problema vzgoje in izobraževanja. Pojem (koncept) vzgoje in izobraževanja kot socialne aktivnosti je osnovan na premisah, ki izvirajo iz družbeno-zgodovinskih okoliščin in iz teoretičnega premišljevanja o človeku kot socialnem bitju po eni strani, po drugi stani pa iz teorije družbenih sprememb. Potreba po tem, da bi razjasnili pojem vzgoje in izobraževanja in to, kar lahko pričakujemo od vzgoje in izobraževanja, izhaja iz tega, kako lahko konceptualiziramo odnos med človekom in družbo.
Keywords: Luhmannn's theory of education; vzgoja in izobraževanje; education; pedagoške teorije