Glasba, ples in onomatopoija v Gasparijevem slikarskem opusu - Križnar, Franc (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2025)
Gaspari je pogosto upodabljal glasbene in plesne motive. Ti se v njegovi motiviki pojavljajo na svatbi, v krčmi, na dvorišču pred hišo ... Poleg plesalcev so to največkrat godci, med njimi največ harmonika in harmonikarji. Ti (slikarski) prizori se pojavljajo že na Gasparijevih risbah kot študijski procesi. To posebej poudarjeno in izpostavljeno tematiko je pred slikanjem posebej preučeval prav s pomočjo omenjenih (študijskih) risb. Vse to pomeni, da omenjena in zdaj posebej izpostavljena tovrstna tematika v mojstrovem opusu ni bila slučajna. Tu pa tam pa se najde še kakšen glasbeni, plesni ali/in onomatopoetski izraz v Poezijah bratov Gaspari. (Kužnik 2024)
Keywords: Gaspari, Maksim; glasbeni motivi; slikarski motivi; Slovenija