Izhodišča in posledice komunikacijskega in tradicionalnega načrtovanja pouka književnosti - Saksida, Igor (Jezik in slovstvo, 2019)
Komunikacijski pouk književnosti v osnovni šoli izhaja iz pojmovanja bralne zmožnosti kot prepleta motivacijskih dejavnikov, bralnih strategij in poznavanja temeljnih sestavin književnosti kot sistema. Književnost je kot način izražanja avtonomna in je ni mogoče podrejati drugim področjem, pouk se načrtuje na podlagi literarne vede, a upošteva tudi bralca in relevantnost besedila zanj, dosledno je uresničeno načelo kontinuitete šolske interpretacije.
Keywords: bralna zmožnost; izobraževalni programi; izvedba pouka; književnost; komunikacijski pouk; načrtovanje pouka; osnovne šole; pouk književnosti