Odpoved v okviru reorganizacije s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi - Kirn, Marko (Podjetje in delo, 2013)
Odpoved s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi je institut, ki ga delodajalci v praksi uporabljajo kot nadomestek nekoč veljavnega instituta prerazporeditve delavca. Tovrstna uporaba instituta pomeni njegovo zlorabo. Odpoved pogodbe s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi namreč temelji na pogodbeni, in ne asociativni naravi delovnega razmerja. Bistveni pogoj za zakonito uporabo tega instituta je prenehanje potrebe delodajalca po opravljanju dela zaposlenega. Do zlorab največkrat prihaja v povezavi z navidezno reorganizacijo delodajalca in sprejemom novih aktov o sistemizaciji delovnih mest. V prispevku so primeri zlorab analizirani z vidika treh možnih situacij: prvič, ko delodajalec zgolj formalno sprejme nov akt o sistemizaciji brez vsebinskih sprememb opisov delovnih mest; drugič, ko delodajalec sprejeme nov akt o sistemizaciji z vsebinskimi spremembami v opisih delovnih mest; tretjič, ko delodajalec sprejme nov akt o sistemizaciji, pri tem pa dejansko ne pride do nobenih sprememb pri opravljanju del in odgovornosti zaposlenih. Za vsako od navedenih situacij so podana merila presoje, ali gre za realno ali le navidezno reorganizacijo oziroma ali je reorganizacija utemeljen ali neutemeljen poslovni razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi.
Keywords: delovna mesta; delovna razmerja; odpoved; pogodba o zaposlitvi; prenehanje; reorganizacija; zaposlovanje