Reactions on catalytic probe surface during oxygen plasma treatment of polyether sulphone - Mozetič, Miran (Informacije MIDEM, 1998)
Prikazujemo obnašanje nikljeve katalitične sonde med aktivacijo površine polieter sulfona v kisikovi plazmi. Merili smo temperaturo sonde, ki je bila nameščena 30 cm od induktivno sklopljene RF kisikove plazme v primeru prazne razelektritvene komore in v primeru, ko smo v sredino razelektritvene tuljave namestili vzorec z dimenzijami 8 cm x 1,2 cm x 0,4 cm. Ugotovili smo, da sta tako največja temperatura, ki jo doseže sonda, kot tudi prvi časovni odvod temperature sonde po vklopu RF generatorja, precej večja v primeru, ko je v razelektritveni komori nameščen vzorec, ko je komora prazna. Oba pojava smo tolmačili z večjo verjetnostjo za rekombinacijo radikalov kot je CO na površini sonde, kot je verjetnost za rekombinacijo nevtralnih atomov kisika.
Keywords: katalizatorji; kemijska kinetika; kisik; nikelj; plazma; polieter sulfon