Nadarjeni otroci v Sloveniji med teorijo in prakso - Ferbežer, Ivan (Vzgoja in izobraževanje, 2001)
Deskriptivna komparativna raziskava preučuje položaj nadarjenih učencev v šolskem sistemu v Sloveniji. Uporabljene so takšne problemske kriterijske členitve, kakor jih uporabljajo evropska (ECHA, EUROTALENT) in svetovna (WCGTC, UNESCO) strokovna združenja za nadarjene. Metoda analize vsebine je usmerjena na tele raziskovalne probleme: koncepcija in terminologija nadarjenosti, identifikacija nadarjenih učencev, zadovoljitev specifičnih intelektualnih, izobraževalnih, socialnih in emocionalnih potreb doma in v šoli, usposabljanje učiteljev, vzgojiteljev in šolskih svetovalnih služb, izobraževanje nadarjenih v luči akceleracije, notranje in zunanje diferenciacije, obogatitve, senzitiviranje javnosti, politike za potrebe nadarjenih otrok, hranjenje in informacijsko urejanje podatkov, štipendiranje in vprašanje, kaj bi se bilo mogoče naučiti iz slovenske izkušnje
Keywords: nadarjeni otroci; nadarjeni učenci; nadarjenost; Slovenija