Gender ideologies in English and Slovene - Plemenitaš, Katja (ELOPE (Ljubljana), 2014)
Članek obravnava pojmovanje jezikovnega seksizma v medkulturnem kontekstu. Predstavljena je primerjava splošno sprejetih priporočil, kako se izogniti jezikovnemu seksizmu v angleščini in slovenščini na primeru dveh priročnikov o neseksistični rabi jezika. Postavljena je trditev, da v angleščini neseksistična jezikovna raba stremi k spolni dvoumnosti oz. nevtralnosti, v slovenščini pa k spolni specifičnosti. Razlogi za razliko v dojemanju seksizma v angleščini in slovenščini so postavljeni v kontekst jezikovnega izražanja spola in širšega kulturnega in zgodovinskega razvoja obeh jezikov. Raba semantičnega spola v angleščini v nasprotju z rabo slovničnega spola v slovenščini je obravnavana kot eden izmed dejavnikov, ki vpliva na pristop k neseksistični rabi jezika v obeh jezikih. Strategije za neseksistično izražanje in zavrnitev njihovih argumentov so postavljeni v kontekst predominantnih kulturnih ideologij o spolu in predpostavk o povezavi med družbenimi spremembami in jezikovno reformo.
Keywords: angleščina; English; jezik; Language; neseksistična jezikovna raba; seksizem; Slovene; slovenščina; spol