O otroštvu v srednjem veku (Trst, Koper, Izola, Piran) - Mihelič, Darja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Prispevek obravnava zgodovino otrok v srednjeveških mestih Trst, Koper, Izola in Piran. Temelji na listinah, notarskih in vicedominskih knjigah Pokrajinskega arhiva Koper, podružnica Piran za obdobje do srede 14. stoletja in na ohranjenih srednjeveskih mestnih zakonikih - statutih iz 14. in 15. stoletja. Najprej na osnovi statutarnih določil za omenjena mesta obravnava položaj otroka in razmere v družini, dedovanje in delitve premoženja, polozaj sirot, doseganje polnoletnosti in pravne sposobnosti, kazensko odgovornost otrok, otroke kot prestopnike in žrtve kaznivih dejanj, nato pa spoznanja sooči z dokumentirano piransko prakso, ki se v veliki meri ujema z zakonodajo.
Keywords: child; otroci; Trst; children; družbeni položaj; social status; srednji vek; Koper; Middle Ages; Izola; Trieste; Piran; Capodistria; Isola; Pirano