Analiza učinkovitosti igre v napadu slovenske košarkarske reprezentance v skupinskem delu evropskega prvenstva leta 2017 - Horvat, Patrik (Šport (Ljubljana), 2018)
Na vzorcu petih tekem skupinskega dela Evropskega košarkarskega prvenstva 2017 smo analizirali učinkovitost igre v napadu slovenske košarkarske reprezentance, ki je na omenjenem tekmovanju osvojila prvo mesto in s tem naslov evropskega prvaka. S pomočjo uradnih videoposnetkov s Fibine spletne strani smo si ogledali in analizirali vse napade ter jih klasificirali kot protinapade, zgodnje napade in postavljene napade. Pri vsakem od navedenih tipov napada smo ugotavljali naslednje značilnosti: čas trajanja napada, število igralcev, ki je neposredno sodelovalo v napadu, način zaključka napada, (ne) uspešnost napada in kateri igralec je zaključil napad. Skozi analizo učinkovitosti smo ugotovili, da je slovenska igra temeljila na protinapadih in hitrih zaključkih zgodnjih ter postavljenih napadov in da je "dolga klop" z veliko rotacijami omogočala konstantno visok tempo igre skozi celoten skupinski del tekmovanja.
Keywords: analiza igre; člani; evropsko prvenstvo; košarka; šport; učinkovitost