"Govoreči križi" - Terčelj, Marija Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2017)
Od prvih srečanj z evropskimi osvajalci so Maji izražali nezaupanje do vsega tujega in drugačnega. Kontinuiteta kolonialnih uporov zoper špansko oblast in vsiljevanje evropske krščanske kulture se nadaljuje skozi 19. in 20. stoletje, vse do danes. Izraža se v socio-religioznih gibanjih, kolonialnih vstajah, vojni kast 19. stoletja in tudi v današnjem panmajističnem gibanju za kulturno osamosvojitev. Zgodovinske izkušnje, še zlasti vojna kast in kolektivni spomin na osvobojeno ozemlje vzhodnega Jukatana med letoma 1847 in 1901, prav tako kot prerokbe o ponovni vzpostavitvi majevske neodvisnosti, niso prisotne le v sodobnem majevskem imaginariju in narativi, opredmetene so tudi v konkretnih simbolih nove religije "govorečih križev".
Keywords: ljudska verovanja; krščanski simboli; etnična gibanja; kaste; Maji; Mayan Civilization; Mehika; Mexico; 19./20.st.